icoon_cijfers

screening

Bevolkingsonderzoeken en screeningen maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken. De coördinatie van de verschillende bevolkingsonderzoeken in Nederland ligt bij het RIVM.

IKNL ondersteunt de activiteiten voor vroege ontdekking naar kanker:
  • IKNL ondersteunt het landelijke screeningsprogramma voor borstkanker en voert de landelijke koppeling uit van de gescreende vrouwen met de Nederlandse kankerregistratie. Hieruit volgen rapportages over incidentie, tumorstadium en therapie. Screening wordt op landelijk en regionaal niveau geëvalueerd door het Landelijk Evaluatie Team voor bevolkingsonderzoek naar Borstkanker (LETB). Ook ondersteunt IKNL de regionale screening door het aanleveren van tabellen en lijsten over de tumoren die zijn ontdekt via de screening (screen detected) en de tumoren die worden ontdekt tussen twee screeningsrondes in (interval tumoren).
  • De screeningsorganisatie Bevolkingsonderzoek Noord en bevolkingsonderzoek Oost verkrijgt gegevens van alle vrouwen die een screeningsonderzoek met positieve uitslag hebben. Registratiemedewerkers van IKNL bekijken de medische statussen van deze patiënten in de ziekenhuizen en maken rapportages voor de screeningsradiologen van het Bevolkingsonderzoek.
    Deze dataverzameling wordt op termijn uitgebreid op landelijk niveau.
IKNL levert de gegevens aan de KWF Signalerings Commissie Kanker: ‘Vroege ontdekking van kanker’. Meer informatie:
nieuwsbrieven
U kunt zich abonneren op de nieuwsbrieven van IKNL via onderstaande knop.

informatie
Vragen? Neem contact op met IKNL
t 088 234 60 00

volg ons: